Ratų priveržimo svarba

Paskelbta: person Paskelbė: Brembo comment Komentarų: 0 Peržiūrų: 15099

Teisingas stabdžių sistemos veikimas tiesiogiai priklauso nuo teisingo ratų priveržimo.

Dažnai nepaisoma tinkamo ratų priveržimo sukimo momento svarbos, ypač keičiant padangas. Prastai pritvirtintas ratas, kiek tai susiję su teisingu veržlių ir varžtų priveržimu, yra susijęs su vairo vibracijomis stabdant ir su bendru stabdžių sistemos veikimu. 
Be to, tai tiesiogiai susiję su jūsų transporto priemonės ir keleivių saugumu.

Pernelyg didelis ar nepakankamas ratų varžtų priveržimas gali sukelti katastrofiškas pasekmes. Pernelyg didelis veržlių ir varžtų užveržimas gali juos deformuoti, ištemti ar net nutraukti, ypač važiuojant per duobes ar "miegančius policininkus".
Pastaraisiais metais buvo įrodyta, kad plačiai paplitusi pneumatinio ar įprastų elektrinių veržliasūkių naudojimas maksimalia galia, sugadina sriegius kiekvieno montavimo metu ir ratų varžtai nustoja tinkamai atlikti savo funkcijas. 
Kai kuriais atvejais per stipriai užveržus rato varžtus, gali būti sugadinti kiti komponentai, pvz., stebulė. Tokio pažeidimo priežastis yra neteisinga rato tvirtinimo prie rato stebulės procedūra - tokia situacija pasitaiko dažniau, nei manote. 
Neteisingo ratų montavimo klausimas iškyla dėl nuolatinės transporto priemonių evoliucijos. Transporto priemonės matmenų padidėjimas - tiek dėl bendro aukščio, tiek dėl paties rato dydžio - ir kartu su sumažintu stebulės dydžiu yra priežastys, kodėl šiuolaikinio automobilio ratų - stabdžių disko - stebulės mazgas patiria vis didesnę apkrovą, lyginant su apkrovomis buvusiomis prieš 20 ar 25 metus. 
Netaisyklingas ratų veržlių priveržimas gali sukelti mažiausią stebulės-stabdžio ir diskinio rato sąramos laisvumą, dėl kurio kils šios problemos. 
Kai stabdžių diskas prispaudžiamas prie stabdžių trinkelių ir tai daro dažniau po pirmojo stabdymo, trinkelės pritaiko prie stabdžių disko, todėl gali atsirasti intensyvesnė vibracija.
 
Kintantis kontaktas labiau įšildo vieną stabdžių disko sritį nei kitą. Stabdydamas vairuotojas patirs vibruojančio vairo pojūtį, kurį sukelia netaisyklingas trinties kontaktas tarp stabdžių disko ir pačios trinkelės dėl skirtingos sukuriamos temperatūros. Šią problemą labai lengva atskirti nuo bendresnio „iškreipto stabdžių disko“. Tokiu atveju iškilus problemai vairas vibruoja, o pedalas ne. 
Visą stabdžių disko ir trinkelių tarnavimo laiką stabdžių diskas bus deformuotas, o trinkelės patirs netaisyklingą susidėvėjimą. Dėl nuolatinio kintamo kontakto sukeltos stabdžių disko deformacijos pedalas taip pat pradės vibruoti.

Kokia yra teisinga priveržimo procedūra?
Ratai priveržiami naudojant dinamometrinį raktą pagal konkretų priveržimo momentą, susietą su matmenimis, veržlėmis ir varžtais bei sriegimo tipu. Užveržimo momentas paprastai nurodomas transporto priemonės techninės priežiūros vadove.
Galite naudoti įprastą pneumatinį veržliasūkį, esant žemiausiam nustatymui (įrankio priveržimo momentas neturi viršyti reikalaujamo sukimo momento) arba veržliarakčius su sukimo momento ribojimo funkcija, kurie užtikrins, kad nebus viršytas nurodytas sukimo momentas. 
Naudojant mažesnį nei nustatyta vertė užveržimo momentą, ratų varžtai gali atsilaisvinti, o dėl didesnio sukimo momento gali deformuotis stabdžių diskai ar lūžti varžtai, be to, dažnai susiduriama su sunkumais atsukant ratų varžtus. 
Autoekspertas.lt siūlo platų asortimentą keltuvų, ratų raktų, ratų laikymo priedųBrembo diskų ir trinkelių.
Norint užtikrinti gerą rato, stabdžių disko ir stebulės sąlytį, patartina atlikti „žvaigždės“ priveržimo seką, kuri priveržia pirmąją veržlę, o po to priveržia priešingą veržlę (vietoj esančios šalia).
"Žvaigždės" tvirtinimo pavyzdžiai su 4, 5 arba 6 varžtais:
Ratai yra teisingai pritvirtinti, kai veržlės priveržiamos pagal transporto priemonės gamintojo nurodytą sukimo momentą ir ratas teisingai išcentruotas ant stebulės.

Komentarai

Komentarų nėra!

Parašykite komentarą

Jūsų el. pašto adresas nebus paskelbtas. Privalomi laukai yra pažymėti*
Sekmadienis Pirmadienis Antradienis Trečiadienis Ketvirtadienis Penktadienis Šeštadienis Sausis Vasaris Kovas Balandis Gegužė Birželis Liepa Rugpjūtis Rugsėjis Spalis Lapkritis Gruodis
To top

Naujos paskyros registravimas

Jau turite paskyrą?
Prisijunkite arba atstatyti slaptažodį