Mažiausias stabdžių disko storis

Paskelbta: person Paskelbė: Brembo, TS comment Komentarų: 0 Peržiūrų: 3909

Atliekant techninės priežiūros darbus, daug dėmesio skiriama stabdžių trinkelių nusidėvėjimui, tačiau dažnai nepaisoma patikrinti stabdžių diskų storio.

Tinkamas transporto priemonės stabdžių sistemos veikimas priklauso nuo daugelio veiksnių.
Atliekant techninės priežiūros darbus, daug dėmesio skiriama stabdžių trinkelių nusidėvėjimui, tačiau dažnai nepaisoma patikrinti stabdžių diskų storio. Tačiau tai visiškai neteisinga, įprastai manoma, kad stabdžių diskas mažai dėvisi. Tiesą sakant, tas pats reiškinys, nuo kurio priklauso stabdžių trinkelių nusidėvėjimas, taip pat sukelia stabdžių diskų nusidėvėjimą.

Stabdžių disko nusidėvėjimo riba, žinoma, kaip mažiausias stabdžių disko storis, pasiekus kurį, gali atsirasti negarantuojamas stabdymo efektyvumas. Tai yra esminis kriterijus ir į jį reikėtų atsižvelgti atliekant įprastus patikrinimus.

Kokios yra pernelyg susidėvėjusio disko naudojimo pasekmės?

Sumažėjęs storis sumažina stabdžių disko šilumos išsklaidymą ir jo mechaninį stiprumą, sukeldamas keletą kritinių gedimų, tokių kaip:
- šiluminių įtrūkimų susidarymas ant stabdymo paviršiaus dėl temperatūros padidėjimo ir atsparumo storio sumažėjimo
- stabdžių disko deformacija, sukelianti vibraciją ir triukšmą
- padidėjusi stabdžių pedalo eiga, kurią sukelia stabdymo paviršiaus storio sumažėjimas. Išskirtiniais atvejais gali sukelti stabdžių stūmoklio ir trinkelių kontakto praradimą, ir riziką, kad pačios trinkelės gali išeis iš savo vietos arba užstrigti.

Be aukščiau minėtų problemų, susidėvėjusio disko naudojimas gali sukelti dar vieną labai pavojingą problemą, kuri gali atsirasti visų pirma intensyvaus transporto priemonės naudojimo sąlygomis. Šios problemos yra garų kamštis ir nusilpimas.
Aukšta disko temperatūra, kurią sukelia daug pakartotinių stabdymo veiksmų, būdingų važiavimui kalnų keliais, gali sukelti garų kamščių susidarymą: kitaip tariant, stabdžių skysčio temperatūros pakilimą virš 200°C. Skysčio perkaitimas generuoja oro burbuliukus stabdžių vamzdelių viduje, oro burbuliukai yra suspaudžiami ir tai nelemia automobilio lėtėjimo spaudžiant stabdžių pedalą, nepaisant to, kad jis buvo nuspaustas iki pat dugno. Nusilpimo reiškinys taip pat yra susijęs su temperatūros kilimu dėl disko storio sumažėjimo ir intensyvaus transporto priemonės naudojimo. Šis temperatūros kilimas sumažina trinties koeficientą tarp stabdžių trinkelės ir stabdžių disko, todėl padidėja stabdymo kelias.

Kaip matuoti minimalų stabdžių disko storį?

Norėdami teisingai išmatuoti minimalų stabdžių disko storį, turėsite naudoti matuoklį. Matavimai turėtų būti atliekami bent 4 skirtinguose taškuose. Kaip atskaitos taškas visam diskui turi būti naudojama mažiausia vertė. Ši vertė turėtų būti lyginama su Brembo diske išgraviruotu skaičiumi ir nurodoma su užrašu MIN TH = (mažiausias storis), po kurio nurodoma vertė milimetrais. Jei atlikti matavimai rodo vertes mažesnes nei MIN TH, turite pakeisti diską. Svarbiausia, reikia pažymėti, kad diskai turi būti pakeisti abiejose pusėse, net jei tik viena iš diskų yra žemiau minimalaus nusidėvėjimo lygio.

Kaip keisti stabdžių diskus?

Siekiant užtikrinti vairuotojo ir visų keleivių saugumą, visa stabdžių sistema turėtų būti reguliariai tikrinama. Tai užtikrina, kad stabdžiai veikia tinkamai ir išvengia galimų gedimų ar pažeidimų. Visi sugedę stabdžių sistemos komponentai turi būti pakeisti kiekvieno patikrinimo metu.

Transporto priemonės techninės apžiūros metu arba specialaus aptarnavimo metu svarbu, kad būtų atliktas vizualinis stabdžių diskų būklės patikrinimas. Paprastai stabdžių diskai turėtų būti keičiami kas antrą stabdžių trinkelių keitimą.

Stabdžių diskai turi būti keičiami pagal gamintojo specifikacijas, naudojant dinamometrinį raktą varžtams priveržti, taikant tinkamą sukimo momento vertę ir teisingą priveržimo seką. Pasinaudokite Brembo priveržimo momentų lentele.

Komentarai

Komentarų nėra!

Parašykite komentarą

Jūsų el. pašto adresas nebus paskelbtas. Privalomi laukai yra pažymėti*
Sekmadienis Pirmadienis Antradienis Trečiadienis Ketvirtadienis Penktadienis Šeštadienis Sausis Vasaris Kovas Balandis Gegužė Birželis Liepa Rugpjūtis Rugsėjis Spalis Lapkritis Gruodis
To top

Naujos paskyros registravimas

Jau turite paskyrą?
Prisijunkite arba atstatyti slaptažodį