Mažytis akmuo atveria kelią automobilius žudančiai ligai! Kas tai yra ir kaip su ja elgtis?

Paskelbta: person Paskelbė: KGK comment Komentarų: 0 Peržiūrų: 841

Automobilio turėjimas yra puikus komfortas, tačiau šia prabanga reikia pasirūpinti kaip kasmetiniu dantų patikrinimu. Be reguliarios priežiūros ir remonto, liūdnai pagarėjusios rūdys, kurios palaipsniui plinta automobilio kėbulu, sukelia tam tikrų problemų automobilių savininkams. Ir tai gali prasidėti nuo visiškai mažo dalyko.

Kur prasideda rūdijimas ir ką vairuotojas gali padaryti, kad to išvengtų ar bent jau sustabdytų?

Kur pirmiausia turiu ieškoti?

Tikriausia pastebėjote, kad rūdys turi tam tikrų vietų, kur mėgsta "sukti lizdus" ant transporto priemonės kėbulo. Rūdys dažnai pastebimos aplink duris, kapoto priekyje, bagažinės dangtyje arba ratų arkose.

Priežastis labai paprasta. Automobilio gamyboje labiausiai paplitęs metalas – plienas. Dugnas, stogas, durys, variklio dangtis ir sparnai paprastai yra pagaminti iš plieno. Plienas yra stipri ir atspari medžiaga, tačiau, veikiant deguoniui, ji pradeda korodoti, kitaip tariant, rūdyti.

Todėl rūdys paprastai prasideda nuo ratų arkų ar sparnų, nes palaidi akmenys kelyje daugiausia patenka į šias vietas. Dėl to būna pažeistas apsauginis dažų sluoksnis, o po juo būna atidengtas plienas, o jis, po kurio laiko pradės rūdyti.

Klimatas taip pat vaidina savo vaidmenį formuojant rūdis. Permainingi orai Lietuvoje gali padaryti daugiau žalos automobiliui nei, pavyzdžiui, tose šalyse, kur nieko nežinoma apie "teisingą" žiemą, o sūrus jūros vanduo yra toli. Jei prie iš pažiūros lengvo vasariško oro dar pridėsite žiemą keliuose pabarstytą druską, durys yra atviros rūdims.

Kaip išvengti rūdžių?

Ši beviltiška kova tikrai nėra tokia beviltiška. Apžvelgsime keletą paprastų gudrybių, kurias turėtų apsvarstyti automobilio savininkas.

Reguliariai plaukite automobilį. Automobilis turėtų būti reguliariai plaunamas ištisus metus, tačiau tai ypač svarbu žiemą, kai keliuose yra druskų. Būtinai nuplaukite automobilio dugną, kuris yra labiausiai veikiamas purvo ir druskos. Jei lengvesnių nešvarumų žymes paprastai galima pašalinti aukšto slėgio plovimo įrenginiu, dervos, bitumo ir stipresnių nešvarumų šalinimui būtina naudoti specialias priemones.

Veikite, kai tik pastebėsite rūdis. Esant nedidelėms rūdžių dėmėms, svarbu laiku jas pašalinti. Žinoma, ne visi norime patys krapštytis su švitriniu popieriumi ir dažyti transporto priemonę – šį darbą būtų galima palikti autoserviso profesionalams. Svarbu žinoti, kad pašalinti nedideles paviršiaus rūdis yra daug pigiau nei kovoti su korozija, kuri jau prarijo metalą.

Reguliariai tikrinkite transporto priemonės kėbulą. Rūdys ne visada gali būti iš karto matomos iš tolo, ypač jei transporto priemonė yra padengta nešvarumais ar sniegu. Rekomenduojama laikas nuo laiko kruopščiai apžiūrėti transporto priemonės kėbulą – ypač ratų arkas, durų kraštus ir kt. Automobilio dugną  galima patogiai patikrinti, pavyzdžiui, servise keičiant variklinę alyvą.

Kadangi paprastai rūdijimas prasideda nuo automobilio dugno, rekomenduojama naudoti antikorozines medžiagas. Tai padarys automobilio dugną žymiai atsparesnį visų rūšių pažeidimams, kurie suteiks apsaugą nuo pirmalaikio rūdijimo.

Komentarai

Komentarų nėra!

Parašykite komentarą

Jūsų el. pašto adresas nebus paskelbtas. Privalomi laukai yra pažymėti*
Sekmadienis Pirmadienis Antradienis Trečiadienis Ketvirtadienis Penktadienis Šeštadienis Sausis Vasaris Kovas Balandis Gegužė Birželis Liepa Rugpjūtis Rugsėjis Spalis Lapkritis Gruodis
To top

Naujos paskyros registravimas

Jau turite paskyrą?
Prisijunkite arba atstatyti slaptažodį