Kaip pailginti akumuliatoriaus tarnavimo laiką

Paskelbta: person Paskelbė: Varta, TS comment Komentarų: 0 Peržiūrų: 3985

Kai reikia įkrauti akumuliatorių, tinkama priežiūra gali turėti didelės įtakos. Kad išnaudotumėte visas VARTA akumuliatoriaus galimybes, reikia atsiminti keletą gudrybių.

Akumuliatorių pagrindai

Kai reikia įkrauti akumuliatorių ne transporto priemonėje ar kitoje vietoje, tinkama priežiūra gali turėti didelės įtakos. Kad išnaudotumėte visas VARTA akumuliatoriaus galimybes, reikia atsiminti keletą gudrybių.

1. Atjunkite laidus
Tai labai svarbu: pirmiausia atjunkite laidą, vedantį į neigiamą gnybtą! Taip išvengsite trumpojo jungimo tarp teigiamo gnybto ir įžeminimo. Tada atjunkite raudoną laidą nuo teigiamo gnybto.

2. Patikrinkite akumuliatoriaus būseną
Jei turite reikalų su švino rūgšties akumuliatoriumi, kuriam nereikia priežiūros, apsilankykite profesionalioje dirbtuvėje. Netikrinkite elektrolito lygio patys. Priežiūros nereikalaujantiems akumuliatoriams, tokiems kaip VARTA AGM, EFB ir SLI, paprastai nereikia tikrinti rūgšties lygio. Tiesiog nuvalykite nešvarumus nuo ventiliacijos vamzdžių.

3. Pradėkite krauti
Jei akumuliatorių reikia išimti iš automobilio, kad jį įkrautumėte, tvarkydami jį svarbu laikyti vertikalioje padėtyje. Jei akumuliatorius gali likti automobilyje, prieš prijungdami įkroviklį būtinai išjunkite visus elektros vartotojus. Taip pat atminkite, kad įkroviklis yra prijungtas prie akumuliatoriaus prieš įjungdami į elektros tinklą. Pradėkite pritvirtindami raudoną laidą prie teigiamo akumuliatoriaus gnybto, tada prijunkite juodą laidą prie neigiamo gnybto.

4. Baikite įkrovimą
Kai įkroviklis rodo, kad baterija visiškai įkrauta, prieš atjungdami nuo akumuliatoriaus laidus, pirmiausia atjunkite įkroviklį. Grįžę į transporto priemonę, pirmiausia atjunkite raudoną laidą nuo teigiamo gnybto, o po to juodą laidą atjunkite nuo neigiamo gnybto.

Transporto priemonės su Start-Stop funkcija
AGM arba EFB akumuliatorius įkraunamas pagal tuos pačius principus. Tačiau svarbu naudoti tinkamą įrenginį ir įkrovimo būdą, atitinkantį technologijas. Pavyzdžiui, kai kurie akumuliatorių įkrovikliai turi specialų gelinių baterijų įkrovimo režimą, kuris nesuderinamas su AGM technologija. Bet kuriuo atveju vadovaukitės naudojimo instrukcijoje pateikta informacija.

Tinkamas įkrovimo laikas.
Akumuliatoriaus įkrovimas užtrunka. Paprastai pakanka 12–24 valandų įkrovimo laiko. Pavyzdžiui, įprastai 70Ah baterijai reikia apytiksliai 15 valandų pilnai įkrauti naudojant 5A įkroviklį. Trumpas dviejų valandų įkrovimas leis įkrauti tik 15%. To pakaks greitam talpos atstatymui, bet visiškai neįkraus akumuliatoriaus. Norėdami apskaičiuoti bendrą akumuliatoriaus įkrovimo laiką, paimkite akumuliatoriaus Ah talpą ir padalinkite iš įkroviklio nominalo (A). Tada pridėkite apie 10% papildomo laiko, kad visiškam akumuliatoriaus įkrovimui.

Baterijos Talpa (Ah) X Įkrovimo faktorius / Įkrovimo srovė (A) = 70Ah x 1.1 / 5A=15h

Tolygaus (Float) įkrovimo pavojai.
Naudojant automatinį įkroviklį, jis parodys, kada baterija visiškai įkrauta. Dauguma automatinių įkroviklių taip pat turi režimą, vadinamą tolygiu įkrovimu. Tolygus įkrovimas reiškia, kad akumuliatorius toliau kraunamas po to, kai jis visiškai įkrautas, siekiant kompensuoti savaiminį akumuliatoriaus išsikrovimą. Švino rūgšties akumuliatorius yra elektrocheminė sistema, kuri niekada nėra visiškai išjungta, todėl kai kurios pašalinės reakcijos sukelia savaiminį išsikrovimą.

Tolygus įkrovimo režimas turėtų būti naudojamas tik trumpą laiką, nes iš pradžių jis buvo skirtas kompensuoti natūralų akumuliatoriaus savaiminį išsikrovimą. Kai kurie įkrovikliai gali įkrauti tam tikrą Ah kiekį tolygaus įkrovimo metu, o tai yra daugiau nei reikia savaiminiam išsikrovimui kompensuoti. Reakcijos švino rūgšties akumuliatoriaus viduje gali sukelti ankstyvą gedimą.

Norėdami užtikrinti ilgą akumuliatoriaus veikimo laiką, venkite ilgo įkrovimo. Jei įmanoma, apribokite nuolatinį įkrovimo laiką atitinkamais įkroviklio nustatymais. Jei akumuliatorius nenaudojamas ilgesnį laiką, geriau jį visiškai įkrauti prieš padėdami į vietą ir reguliariai (bent kas 3 mėnesius) tikrinkite jo OCV (atviros grandinės įtampa). Jei reikia, įkraukite (vėliausiai kai pasiekia 12,4 V).

Jei atsižvelgsite į šiuos kelis paprastus dalykus, išnaudosite visas savo akumuliatoriaus galimybes ir būsite tikri, kad jis jus palaikys visose kelionėse ilgą laiką.

Žymės Varta Ctek AGM EFB

Komentarai

Komentarų nėra!

Parašykite komentarą

Jūsų el. pašto adresas nebus paskelbtas. Privalomi laukai yra pažymėti*
Sekmadienis Pirmadienis Antradienis Trečiadienis Ketvirtadienis Penktadienis Šeštadienis Sausis Vasaris Kovas Balandis Gegužė Birželis Liepa Rugpjūtis Rugsėjis Spalis Lapkritis Gruodis
To top

Naujos paskyros registravimas

Jau turite paskyrą?
Prisijunkite arba atstatyti slaptažodį